Cum poti contribui la prevenirea violentei in scoala?

Iata cum poti sa il ajuti pe copilul tau sa nu devina victima sau initiator al violentei la scoala:

1. Invata-l pe copil sa comunice nonviolent. Chiar daca actiunile celor din jur ii trezesc emotii neplacute, invata-l sa evite sa foloseasca un ton ridicat, cuvinte dure sau gesturi violente.

2. Recomanda-i sa nu intervina in conflictele fizice in care sunt implicati alti copii, ci sa cheme un adult care sa aplaneze conflictul.

3. Invata-l ca atunci cand un prieten apropiat este agresat de catre alt coleg, sa ramana neutru si sa avertizeze un cadru didactic sau un paznic.

4. Este bine sa nu se lase antrenat confruntari cu alti elevi mai mari ori care dispun de diverse arme sau obiecte pe care le pot folosi drept arme.

5. Invata-l sa recunoasca emotiile proprii, dar si emotiile celor din jur.

6. Recomanda-i sa nu reactioneze impulsiv. Cum poate face acest lucru? Poate folosi tehnica ”Stop gandire”, care presupune a te opri din elaborarea oricarei concluzii si de a numara in mod descrescator de la 10 la 1, in timp ce respiri in 4 timpi pentru a-ti induce o stare de relaxare. Astfel, pot fi evitate deciziile gresite, care sunt de multe ori luate in graba sau sub efectul unor emotii precum furia si supararea.

7. Invata-l sa ierte actele celorlalti copii, chiar daca se simte jignit, frustrat sau nedreptatit.

8. Invata-l sa isi ceara scuze cand greseste si sa isi asume responsabilitatea pentru actele sale.

9. Prezinta-i situatii ipotetice in care copiii sunt implicati in conflicte violente la scoala. Cere-i parerea despre cea mai buna modalitate de rezolvare a unei asemenea situatii, despre cum ar fi putut fi evitata si intreaba-l cum ar reactiona el daca s-ar afla intr-o asemenea situatie.

10. Discuta cu invatatoarea copilului tau despre modalitati in care puteti colabora pentru a-i invata pe copii modalitati nonviolente de rezolvare a conflictelor: jocuri, concursuri, activitati in afara scolii etc.

Chiar daca elevii din clasele primare sunt implicati mai rar in conflicte fizice, este bine ca educatia de prevenire a violentei in scoli sa inceapa cat mai devreme, pentru a evita aparitia unor situatii mai grave pe viitor.

Ce masuri de prevenire a violentei se iau in scoala copilului tau si de catre parintii elevilor?

sursa

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s